Üretildiği ilk zamandan beri gayet kullanışlı olması ile tanınan projektörlere duyulan ihtiyaç git gide artarak büyüyor. Kullanım amaçlarınıza ve size en rahat kullanımı sunacak olan projektörler herkesçe bilindiği üzere insanların daha fazla ışığa, daha fazla aydınlanmaya ihtiyaç duydukları anda yanlarında oluyor. Daha da geniş bir bakış açısı sergileyecek olursak projektör dediğimiz şey; geçmişten günümüze sinema sektöründe bir hayli büyüyen bir olgu ve buna ek olarak, sinema vizyon cihazları yerine kullanılan bir araç olmuştur.
Projeksiyon cihazları sinyalin verildiği kaynaktan aldığı bir başka sinyali video sinyali ile birleştirerek bu oluşmuş olan veriyi perdeye aktarır. Tabii ki bu esnada gereken ışık ve güç miktarı oldukça fazla olması gerekir. İşte tam da burada projeksiyon cihazının kalitesi devreye girer çünkü cihazı diğerlerinden ayıran en önemli nokta ışık verimliliğidir. Cihaz ışığı ne kadar güçlü yansıtır ise, projektörün o kadar iyi olduğu anlamına gelir. Bu oluşan aktarım meydana geldiği esnada projeksiyonun üzerinde bulunan manuel kısımdan gerekli ayarlamalar yapılablir. Örneğin eğrilik, tutarsızlık ya da bulanıklık var ise, bu ayarlardan gerekli düzenlemeleri kolaylıkla yapabilirsiniz.
Bir başka yandan ele almak gerekirse, video projektörler ön plana çıktı son zamanlarda. Lcd teknolojisi ile birleştirilmiş olan video projektörler, transparan lcd’nin üzerinde oluşan o kuvvetli ışığı mercekler vasıtası ile yansıtarak istenilen mesafede bulunan perdeye ulaştırmakla görevlidir. Amaç tamamen görsel zenginlik elde etmektir. Bahsedilen bu gelişmiş aygıtlar, LCD ve DLP teknolojilerinden oldukça farklı çalışan bir sisteme sahip olmaları ile bilinirler. Kullanım yerleri oldukça fazladır. Örneğin; okullarda ders verimliliği sağlanması adına, toplantılarda daha rahat bir sunum yapılabilmesi adına, seminerler salonlarında, ya da tercihinize bağlı olarak evinize kurduracağınız bir sinema sistemi ile çeşitlilik göstermesi mümkündür. Bu kadar çok kullanıldığı için, üretici firmalar artık 3 boyutlu film gösterebilen hatta çözünürlüğü en yüksek olan cihazlar üretmeye başlamışlardır.
Yukarıda bahsedilenin aksine, son olarak bir projektörlerin kalitesini belirleyen temel unsur, çözünürlük değil, ışık akısıdır. Bu bahsi geçen ışık akısı lm ile gösterilir ve adı lümen’dir. Örnek vermek gerekirse, küçük perdesi olan bir mekan için 1500-2000 ışık akısı yeterlidir. 2500 ile 4000 arası olan orta ölçekli perdeler için bu rakamdan yukarı olanlar ise konferans salonları tarzı mekanlar için yeterlidir.